River Cleanup maakt idyllische Antwerpse Scheldebocht afvalvrij

Vrijwilligers van Belgische ngo River Cleanup rapen 2600 kg afval aan Antwerpse Scheldebocht

Antwerpen, 25 april 2022 – Vlak na World Earth Day staken meer dan 110 vrijwilligers van de Belgische ngo River Cleanup een weekend lang de handen uit de mouwen om een van de mooiste plekken van Antwerpen, de Scheldebocht volledig afvalvrij te maken. Zo ploeterden ze door de modder om tijdens de eerste High Impact Cleanup van het jaar meer dan 2600 kg afval te verzamelen. Stap per stap en cleanup per cleanup maken de helpende handen van River Cleanup van de wereld een mooiere, afvalvrije plek.

Scheldebocht Antwerpen
Scheldebocht Antwerpen

De Scheldebocht is een van de meest idyllische plekjes van Antwerpen en een populair stukje natuur bij jongeren, maar is ook een van de meest vervuilde plaatsen in Antwerpen. Doorgaans ligt de plek vol aangespoeld rivierafval, tot dit weekend. Dan vond de eerste High Impact Cleanup van het jaar plaats. Deze cleanup is anders dan de reguliere opruimacties waar River Cleanup om bekend is. Met deze actie wil River Cleanup awareness creëren voor de plastic- en zwerfvuilproblematiek, terwijl een grote groep vrijwilligers met schoppen tussen het riet diep door de modder ploetert. Voornamelijk groot vuil zoals autobanden, oud ijzer, fietsen, etc. wordt opgepikt.

Verzameld afval dit weekend:

  • Plastic: 590,8 kg
  • Glas: 146,10 kg
  • Rest: 1093,80 kg
  • Ijzer: 800 kg

Totaal: 2630,70 kg

Gemiddeld haalt River Cleanup tijdens een actie zo'n 3 kg afval per persoon op. Bij deze cleanup werd er zo'n 21,6 kg gemiddeld geraapt.

Op twee dagen hebben we meer dan 2600 kg afval verzameld. Naast grote stukken afval vonden we er ook miljoenen plastic korreltjes op de oever. Hallucinant om dit aan te treffen op een van de mooiste plekjes van Antwerpen", vertelt Hanne Collette die bij River Cleanup verantwoordelijk was voor deze actie.
Microplastics
Microplastics

High Impact Cleanup: een opruimactie met grote impact

Tijdens deze Hotspot Cleanup pakte River Cleanup het groots aan met onder meer een zuigtruck die toelaat om ook kleine plastic bolletjes of microplastics op te ruimen die als grondstof dienen voor plastic producten. Een belangrijke taak, als je weet dat er via onze voeding maar liefst 5 gram microplastics in ons lichaam terechtkomt.

Deze cleanup was niet evident: het slib aan de bocht zuigt allerlei afval vast wat van de opruimactie een drassige karwei maakt. Bovendien zit het plastic, ijzer en grof vuil wel tot anderhalve meter diep. Naar goede gewoonte maakte de Belgische vzw het opruimen toegankelijk voor alle vrijwilligers en voorzag de organisatie de helpers van het nodige materiaal. Zo kreeg elke deelnemer een T-shirt en handschoenen die bescherming bieden tegen onverwachte uitsteeksels.

De actie heeft veel impact gehad op het zicht en de mooie natuur rond de Scheldebocht. Het harde plastic dat werd opgehaald, wordt gerecycleerd door TerraCycle. De actie werd mogelijk gemaakt met de steun van Deutsche Ban Belgium, Stormkop en de Vlaamse Waterweg.

Thomas (River Cleanup, rechts) en Olivier Pels (General Tank Cleaning, links) ruimen de microplastics op met behulp van de zuigmachine
Thomas (River Cleanup, rechts) en Olivier Pels (General Tank Cleaning, links) ruimen de microplastics op met behulp van de zuigmachine

Om de impact van deze cleanup te meten, zal River Cleanup de opruimactie aan de Scheldebocht opnieuw herhalen op World Cleanup Day (17 September 2022).

Wil je graag meer weten over River Cleanup? Ontdek hier het hele verhaal.

Wil je graag helpen bij een van de volgende acties van River Cleanup? Bekijk hier de lijst met geplande evenementen.

 

Perscontact

River Cleanup

Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup

thomas@river-cleanup.org

+32 (0)478 44 46 10

MMBSY

Aurélie Cordier, PR Manager MMBSY

aurelie@mmbsy.com

+32 (0)485 19 28 15


OVER RIVER CLEANUP

River Cleanup startte in 2017 met een cleanup van 10 minuten en groeide uit tot een internationale organisatie met 144.000 vrijwilligers actief in 57 landen. Door het verbinden van mensen, bedrijven én overheden, creëert de non-profit betrokkenheid en engagement om samen te werken aan een propere omgeving. De inzet van slimme technologie zorgt voor het efficiënt aanpakken van de 8 miljard kg plastic die jaarlijks in onze oceanen terechtkomt. Naast het opruimen van rivieren en oevers ontwikkelde de River Cleanup programma’s voor scholen en bedrijven om o.a. het gebruik van single-use plastic te reduceren. Partners zijn onder meer AB Safety, Boma, Delhaize, Deutsche Bank, EDI, Henkel, Multi Masters Group, Unilever en Volkswagen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over River Cleanup

River Cleanup startte in 2017 met een cleanup van 10 minuten en groeide uit tot een internationale organisatie met 200.000 vrijwilligers actief in 90 landen. De Belgische non-profit wil plastic stoppen voordat het onze oceanen bereikt door rivieren op te ruimen, gedrag te veranderen en organisaties te transformeren. Partners zijn onder meer AB Safety, A.S.Adventure, Boma, Delhaize, Keytrade Bank, Multi Masters Group, en Volkswagen Belgium. 

Neem contact op met

www.river-cleanup.org