Baanbrekende technologie: eerste River Skimmer in België vangt vanaf vandaag drijvend afval op
Antwerpen, 20 januari 2021 - De allereerste River Skimmer in België werd vandaag officieel te water gelaten aan de Oostkaai in Merksem. Het gaat om een initiatief van River Cleanup, de Belgische non-profit organisatie die mensen bewust maakt van de zwerfvuilproblematiek langs rivieren. Met de lancering van de River Skimmer wil River Cleanup, naast het activeren van vrijwilligers, een extra stap zetten in het wegwerken van de 8 miljard kilogram plastic die elk jaar in onze oceanen terecht komt. Vele handen maken licht werk, maar een staaltje vernufte technologie is hierop de perfecte aanvulling.
Het afval dat in onze zeeën en oceanen belandt, komt daar grotendeels via rivieren. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van VN-organisatie Unctad dat de plastiekproblematiek groeit in het kielzog van de Coronacrisis. Ook informeerde de krant The Guardian dat wetenschappers nu ook micro- en nanoplastic in menselijke organen hebben gevonden.
De Belgische organisatie River Cleanup zet zich in om mensen bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek in en rond wateren en lanceert nu ook de eerste River Skimmer in België, een uiterst slimme technologie om drijvend afval op te vangen.
Beeld: Ines Goovaerts
800 m³ per dag
De River Skimmer is 24u op 24u, 7 dagen op 7 actief met het opruimen van drijvend afval. Het systeem werkt zoals een grote zwembadskimmer en zuigt het afval via openingen naar binnen, daar zorgt de continue instroom van water voor een whirlpooleffect, waardoor het afval niet kan ontsnappen. Eens de opslagcontainer vol is, kan de gebruiker het toestel omhoog liften en zo het afval op een eenvoudige manier uit de container en onze wateren verwijderen. Het systeem zuivert 500 liter per minuut, 800 m³ per dag, of iets minder dan 300.000 m³ per jaar.
De River Skimmer werd tot op heden in meer dan 7 landen gebruikt en nu ook voor de eerste keer in België. De River Skimmer kreeg zijn officiële waterdoop deze ochtend aan de Oostkaai in Merksem, Antwerpen. De ideale locatie om zijn capaciteiten te testen. Bedoeling is om op termijn nog meer River Skimmers te installeren, zoals aan het MAS in Antwerpen en in Gent aan Dok-Noord.
Hand in hand
Uiteraard blijft het van groot belang om ook in te zetten op mensenhanden. Zo organiseert River Cleanup jaarlijks meerdere acties, zowel in België als wereldwijd. Elke eerste zondag van de maand roept River Cleanup bijvoorbeeld op om te gaan cleanen in je omgeving, onder het concept ‘River Sunday’. Op 6 juni is er River Cleanup World op meer dan 1000 locaties wereldwijd. op 18 september is het tijd voor World Cleanup Day en mikt de organisatie op 10.000 vrijwilligers langs 10 rivieren in België. Je actie registreren of deelnemen kan hier.
De inzet van technologie is gericht op het zo efficiënt en continue mogelijk inzamelen van zwerfvuil, maar het handmatig opruimen van zwerfvuil verhoogt het bewustzijn en heeft rechtstreeks impact op wat we kopen en verbruiken. En daar ligt uiteraard de basis maar ook de oplossing van het probleem.
“De combinatie van mens en technologie is een krachtige manier om dit probleem aan te pakken. De River Skimmer is dan ook een grote stap naar schonere rivieren en, daarop volgend, schonere oceanen.”, zegt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup.
Beeld: Ines Goovaerts
Inclusieve aanpak
Na een eerste opruimactie in Merksem op zondag 3 januari met buurtbewoners, nemen morgen ook diverse bedrijven, waaronder Dossche Mills, Afbraakwerken Van Kempen, Multimasters, Boma en Paniflower, en het district Merksem actie. Zo ruimen ze de kaaien en straten rond het dok op en worden enkele extra vuilnisbakken geplaatst, om zwerfvuil tegen te gaan. De oplossing van het probleem ligt namelijk in een inclusieve aanpak, waar burgers, bedrijven én overheden samen in actie komen.
Meer weten over de River Skimmer of interesse in een interview met River Cleanup oprichter Thomas de Groote?
Contact
Margo Van Raemdonck
PR Manager
margo@mmbsy.com
0479 92 32 53
Thomas de Groote
River Cleanup
thomas@river-cleanup.org
0478 44 46 10
Met dank aan
De installatie van de River Skimmer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Delhaize, Unilever, Eco-Oh, Multimasters Group, Busters, Coca-Cola European Partners, Boma, Henkel, Sevendays, Volkswagen en EDI. De River Skimmer werd aangepast aan de specifieke opstelling van het Dok in Merksem met de technische experts van Multimasters Group en de Vlaamse Waterweg. Het systeem is CO2-neutraal dankzij CO2logic.